О волке и осле
Притча из рукописи, называемой
Слово иеромонаха Евфимия
(Публикуется впервые)
Повем вам, возлюбленнии, притчю о волце и осле — на смиреннолукавых, изряднее же на тех, которий людем зло деяти умышляют, по мале некогда и сами в нь впадают, по пророку глаголющему: ископаша яму и впадоша в ню!
О волце, яко уже есте слышали, о его хитрости и коварстве...
Прииде некогда волк ко ослу на поли пасущемуся и глаголет: «Дружек, здрав ли еси? Что зде делаеши?»
Отвещает осел: «Челом бью на твоем добром вопрошении. Но не вельми здоров, волочу ногу за ногу, не могу же и травы вкусити».
А волку то и на руку. Приближается волк и мяхкими словесы глаголет к нему: «Дружек, како ти имя?»
Осел же яко дурень, обаче и в дурне некогда обретается свой разум,— рече волку: «Братец волк! того тебе, прости мя, не умею сказати, забых, бо уже давно от отца и матери своей отидох. Толко единаче памятую, что имя мое они написаху на копыте .задние ноги. Аще хощеши знати, прочти: подыму яз копыто тебе горе».
Волк же любомудрствующи, хотя знати имя ослово, присмотруется, близ став, на копыте писания. Осел же его, яко пырнем, в чело ударив,— тогда ему весь мозг из головы выпал.
Лисица же от стороны стоящи, яко хитрая,— все знает, и вся гадания-отгадания их и без толку разуме,— и пришедши к волку глаголет: «Здравствуй, откушав, а остатки осла побереги к завтрею».
Сия притча смешная, обаче тым не вельми потешная, которые коварствы своимим людем сети претинают, некогда же сами себе ими уловляют, по пророку: в сети своей увязе грешник...